فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 14 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن بختیاری، محمود تشکری صفحات 7-22

    هدف اصلی این پژوهش، تعیین میزان تاثیر ویژگیهای انقلابی بر توانمندسازی فرماندهان و مدیران ناجا است. جامعه آماری تحقیق شامل 1100 نفر از فرماندهان و مدیران عالی، میانی و عملیاتی ناجا است که با روش نمونه گیری خوشهای و تصادفی نظاممند به عنوان نمونه های تحقیق انتخاب شدند. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت. اعتبار ابزار سنجش به وسیله استادان و صاحبنظران تایید، و پایایی آن نیز پس از اجرای آزمایشی و محاسبه آلفای کرونباخ (892/0) تعیین گردید. با استفاده از آزمونهای کولموگروف- اسمیرنوف، فریدمن و کروسکال والیس داده های گردآوری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که ویژگیهای انقلابی شامل چهار عامل ظلم ستیزی، مردمداری، آرمانگرایی و بصیرت به ترتیب با میانگین 82.3 در مقیاس 100 نمرهای بر توانمندسازی فرماندهان و مدیران موثر است. همچنین بین عوامل مورد مطالعه، عامل ظلم ستیزی از بیشترین میزان تاثیر بر توانمندسازی برخوردار بوده است. مدیران میانی و عملیاتی میزان تاثیر عامل ظلم ستیزی بر توانمندسازی را بیشتر از سایر عوامل دانسته اند؛ اما مدیران عالی آرمانگرایی را دارای بیشترین تاثیر دانسته اند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی در مدیریت، آرمانگرایی و مدیریت، ظلم ستیزی در مدیران، مردمداری، بصیرت
  • محمد قصری صفحات 23-50

    این تحقیق با هدف بررسی میزان تاثیر اقدامات نظارت و بازرسی در صحت عمل کارکنان و شناخت شیوه های مناسب بازرسی و نظارت به منظور ارتقای صحت عمل کارکنان انجام شده است. در این راستا بررسی توان سه روش 1- بازرسی و نظارت پیشنگر (قبل از عمل) 2- بازرسی و نظارت حالنگر (هنگام عمل) 3- بازرسی و نظارت پسنگر (بعد از عمل) کارکنان مرزبانی ناجا را در دستور کار خود قرار داده است. روش پژوهش از نوع توصیفی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه، و جامعه آماری 250 نفر از کارکنان مرزبانی ناجا بوده که 150 نفر از آنها به عنوان جامعه نمونه به طور تصادفی از روش مورگان انتخاب شده است. با اتکا به مبانی نظری، پرسشنامه ای با 26 سوال مرتبط با فرضیه تحقیق طراحی شد که پس از تایید روایی و پایایی، بین جامعه آماری توزیع گردید و در نهایت نتایج داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که روش نظارت و بازرسی پیشنگر (قبل از عمل) در صحت عمل کارکنان مرزبانی بیشتر از دو روش دیگر موثرتر بوده است.

    کلیدواژگان: نظارت، بازرسی، تاثیر بازرسی و نظارت، صحت عمل کارکنان، مرزبانی
  • محمدحسین الیاسی صفحات 51-68
    در این پژوهش به منظور سنجش رابطه هوش هیجانی فرماندهان و مدیران با سلامت روانی، عملکرد شغلی و مهارت حل مسئله آنان از بین افسران، چند پلیس تخصصی نمونهای به حجم 240 نفر انتخاب شد. آن گاه چهار ویژگی آنان با استفاده از چهار مقیاس اندازه گیری برخوردار از پایایی و روایی بسنده مورد سنجش قرار گرفت. یافته ها با استفاده از آزمونهای آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شد. نتایج آشکار ساخت که اولا: هوش هیجانی با هر متغیر دیگر (یعنی سلامت روانی، عملکرد شغلی و مهارت حل مسئله) همبستگی معناداری دارد. ثانیا بین سلامت روانی و دو متغیر دیگر (یعنی عملکرد شغلی و مهارت حل مسئله) رابطه معناداری هست. ثالثا: از بین سه متغیر هوش هیجانی، سلامت روانی و مهارت حل مسئله، متغیر اول سهم و نقش بیشتری در تبیین واریانس عملکرد شغلی افسران پلیس دارد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سلامت روانی و مدیریت، عملکرد شغلی، مدیران و فرماندهان پلیس، حل مسئله
  • مجید رضایی راد صفحات 69-90

    این پژوهش تحت عنوان بررسی نقش فرماندهان، مدیران و روسا در ارتقای نظم و انضباط کارکنان فرماندهی انتظامی استان هرمزگان بر اساس نظریه نقشهای سه گانه ارتباطی، تصمیم گیری و اطلاعاتی مدیریتی مینتزبرگ و با هدف تبیین انواع نقش های مدیران و رابطه ایفای این نقش ها با تقویت مبانی انضباطی کارکنان شکل گرفته است. تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- پیمایش است. جامعه آماری در این تحقیق کارکنان شاغل در ستاد فرماندهی انتظامی استان هرمزگان و ابزار پژوهش، پرسشنامه خود ساخته بر مبنای اصلاح پرسشنامه طهرانی (1384) است. برای تجزیه تحلیل داده های پژوهش از آزمونهای t و فریدمن استفاده شد. از نتایج پژوهش استنباط می شود که از سه گروه نقشهای عمده، که مینتز برگ برای مدیران ترسیم کرده است، هر سه بر ارتقای انضباط کارکنان موثر است؛ ولی میزان تاثیرات و میانگین رتبه ای نقشها با یکدیگر متفاوت است، به گونه ای که به ترتیب، نقش های اطلاعاتی، ارتباطی و تصمیم گیری بیشترین تاثیر را بر ارتقای نظم و انضباط کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: انضباط ظاهری در مدیریت، انضباط معنوی، فرماندهان و مدیران، نقشهای سه گانه، مینتزبرگ، ناجا
  • میرزا حسن حسینی صفحات 91-116
    پدیده فساد به شکلهای مختلف در بیشتر جوامع هست و این پدیده به دلیل اینکه رقابت پذیری را دشوار، و تخصیص بهینه منابع را در هر سازمان دچار اختلال می کند، ضد رشد قلمداد می شود. هدف از این تحقیق، بررسی موضوع نظارت الکترونیکی و بسترهای آن در سازمانهای بازرسی و چگونگی اثرگذاری این ابزار در دسترسی این سازمانها با هدف مبارزه با فساد است. جامعه نمونه این تحقیق شامل 57 نفر از مدیران و کارشناسان خبره شاغل در سازمان بازرسی هستند که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. نتایج نشان می دهد بین سه متغیر همبستگی مثبت و هم جهت وجود دارد به این معنا که افزایش سرعت و افزایش دقت حاصل از نظارت الکترونیکی، بر یکدیگر و همچنین بر کاهش فساد، اثر مثبت دارد. حدود 77.5 درصد از افراد اعتقاد داشتند که در حال حاضر فرایند نظارت از سرعت و دقت کافی برخوردار نیست و بر نیاز به اصلاحات در فرایند نظارت و افزایش دقت و سرعت آن تاکید کردند. 75 درصد از افراد بر نیاز به نظارت الکترونیک پاسخ مثبت دادهاند
    کلیدواژگان: فساد، فساد اداری، بازرسی در سازمانها، سازمانهای نظارت کننده، نظارت الکترونیکی
  • شهامت حسینیان صفحات 117-144

    این پژوهش به منظور ارائه مدل ریاضی جانشینی مدیران و فرماندهان ناجا، در راستای رسیدن به اهداف بلندمدت سازمان، پرهیز از هزینه های سنگین ناشی از انتصاب مدیران، اعمال سلیقه های شخصی در انتصابات و تقویت فرهنگ ضابطه گرایی در سازمان، انجام شده است. جامعه آماری شامل 100 نفر از مدیران میانی فرماندهی انتظامی استان خوزستان می باشد. در این تحقیق ضمن بررسی روند فرایند جانشینی مدیریت، سعی شده که با ترکیب فنون ریاضی و تصمیم گیری چندمعیاره الگویی برای جانشینی مدیران انتخاب شود، با توجه به تعدد هدفها در برنامه ریزی جانشینی مدیریت ناجا از جنس الگو های تصمیم گیری چندهدفه استفاده شده و الگویی انتخاب شده است که با رویکرد برنامه ریزی آرمانی حل خواهدشد. روش تحقیق بر اساس محتوا روش توصیفی و بر اساس ماهیت، کاربردی است. نتایج نشان می دهد که مدل تخصیص چند معیاره با رویکرد برنامه ریزی آرمانی به دلیل قابلیت حل مسله و رسیدن به جواب، مدل مناسبی برای برنامه ریزی جانشینی مدیریت در حوزه مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: مدیران میانی در ناجا، برنامه ریزی جانشینی مدیران در ناجا، الگو ریاضی جانشینی مدیران، شایستگی مدیران
  • سید نصرالله ساداتی صفحات 145-174
    از آنجا که محدوده جامعه جدید، فقط امکان حضور فیزیکی تعداد نسبتا کمی از شهروندان را امکانپذیر می سازد، رسانه های همگانی به نهادهای اصلی حوزه عمومی و نظارتی تبدیل شده اند. در ساختار حقوق اساسی و قوانین جمهوری اسلامی، دستگاه ها و سامانه های نظارتی در کنترل کارامدی مسئولان و جلوگیری از انحرافها و سوء استفاده آنان نقش مستقیمی دارند. در این راستا رسانه ها به عنوان یکی از ابزارهای کارامد در این حوزه در نظر گرفته می شود که از سوی مردم و به نمایندگی از آنها بر حاکمیت نظارت دارد. موضوع اصلی این نوشتار کارکرد مطبوعات و رسانه های دیداری و شنیداری در نظارت همگانی است. در این مقاله، که با روش اسنادی انجام شده، ابتدا با تعریف نظارت و انواع آن به کارکرد نقش رسانه های دیداری و شنیداری در نظارت همگانی پرداخته شده است. نظامهای رسانه ای و نظارت همگانی و نقش آنان در توسعه نظارت همگانی از جمله مباحثی است که در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظارت و رسانه، نظارت همگانی، رسانه و نظارت، حکومت دینی، رسانه های دیداری و شنیداری
|
  • Hasan Bakhtiyari, Mahmud Tashakori Pages 7-22

    This study primarily aims at determining the degree of impact of the revolutionary characteristics on empowerment of NAJA commanders and managers. The statistical population is composed of 1100 commanders and senior, middle and operational managers at NAJA selected as the research samples through cluster and systematic random sampling methods. Data were collected via a questionnaire. Validity of the research tools was confirmed by professors and experts and their reliability was put at 0.892 once tested and upon acquisition of the Cronbach’s alpha. Using Kolomogorov-Smirnov, Friedman and Kruskal-Wallis tests, the data gathered were analyzed. Results suggested that the revolutionary characteristics, including four factors, namely anti-oppression, people-orientation, idealism and insight, affected empowerment of commanders and managers respectively with a mean of 82.3 on a 100-point scale. Moreover, among the factors studied, anti-oppression had the most level of impact on empowerment. Middle and operational managers considered the degree of impact of anti-oppression on empowerment to be more than factors, whereas senior managers regarded idealism as the most influential.

    Keywords: Empowerment, Idealism, Anti-Oppression, People-Orientation, Insight
  • Mohammad Ghasri Pages 23-50

    This study aims to examine the level of impact of inspection and supervisory measures on accuracy of the staff’s performance and to identify suitable methods of supervision and inspection with the purpose of improving personnel performance accuracy. To this end, capability of three methods, namely (1) prospective inspection and supervision (before action), (2) inspection and supervision at action time, and (3) retrospective inspection and supervision (after action) employed by Iran’s Border Police personnel was taken into account. Research method is descriptive, and the tool for data collection is questionnaire, and the statistical population comprises 250 staff serving on a permanent basis in Iran’s Border Police, 150 of whom were randomly selected by means of Morgan’s method. Drawing on theoretical foundations, a 26-item questionnaire was designed in relation to the research hypothesis copies of which, having been confirmed in terms of validity and reliability, were distributed among the population. Finally, data were analyzed statistically, and results suggested that the method of prospective inspection and supervision (before action) was most effective in accuracy of the performance of Iran’s Border Police personnel.

    Keywords: Inspection, supervision, Impact of Inspection, Supervision, Personnel Performance Accuracy, Border Police Command Center
  • Mohammad Hossein Elyasi Pages 51-68
    In this study, in order to examine the relationship between commanders and managers’ emotional intelligence and their mental health, business performance and problem solving skills, a 240-member sample was drawn from among several specialized police departments. Then, their four characteristics were measured by means of four measurement indexes, which were duly reliable and valid. Findings were analyzed via Pearson’s correlation test and the regression analysis. Results suggested that (1) emotional intelligence had a significant correlation with all three variables, i.e. mental health, business performance and problem solving skill, (2) there was a significant relation between mental health and the other two variables, namely business performance and problem solving skill, and (3) out of the three variables (emotional intelligence, mental health and problem solving skill), the first one, i.e. emotional intelligence, contributed most to and the had the most impact on clarification of the variance of police business performance.
    Keywords: Emotional Intelligence, Mental Health, Management, Business Performance, Police Managers, Commanders, problem solving
  • Majid Rezaeii Rad Pages 69-90

    This study has been carried out on the basis on Mintzberg’s theory of triple communicative, decision-making and informational-management roles and with the purpose of clarifying different management roles and the relationship between their fulfillment and encouraging personnel’s discipline fundamentals. This study is practical and the method is descriptive and survey. The statistical population is composed of the personnel in the Police Command Center of Hormozgan Province. Research tools include a questionnaire developed on the basis of the one corrected by Tehrani. T-test and Friedman’s test were used for data analysis. Results suggest that out of the triple group of communicative, informational and decision-making roles outlined by Mintzberg, all three affected promotion of personnel’s discipline, yet differring in terms of level of impact and rank average, such that informational, communicative and decision-making roles had respectively the most effect on enhancing order and discipline.

    Keywords: Superficial Discipline in Management, Spiritual Discipline, commanders, managers, Mintzberg’s Triple Roles, Naja
  • Mirza Hassan Hosseini Pages 91-116
    The phenomenon of corruption exists in various forms in most societies, and this phenomenon is considered as anti-growth, since it makes competitiveness difficult and plays havoc with optimum allocation of resources at any organization. This study aims at exploring the subject of e-supervision and its conditions at supervisory organizations and how this means accessible to the organizations affects the goal of combating corruption. Research sample comprises 57 subjects selected randomly from among skillful managers and experts serving at the Inspection Organization. Results reveal that there is a positive, homogeneous relation between the three variables, suggesting that the acceleration and increased accuracy stemming from e-supervision have a positive impact on each other and reducing corruption as well. Almost 77.5% held that the process of supervision lacks enough speed and accuracy at present, emphasizing the need for reforms in this process and enhancing its accuracy and speed. 75% responded positively to such a need for e-supervision.
    Keywords: Corruption, Official Corruption, Inspection in Organizations, Supervisory Organizations, E-Supervision
  • Shahamat Hosseinian Pages 117-144

    This study was carried out in sum with the purpose of presenting a mathematical model for succession of the managers and commanders of NAJA in order to achieve long-term organizational goals, avoid enormous costs caused by appointing unqualified managers, impose personal taste in appointing and encourage rule-orientation culture in the organization. The statistical population comprises 100 subjects from among middle managers at the Police Command Center of Khuzestan Province. While examining the process of management succession, an attempt has been in this study to select a model for managers’ succession through combining mathematical techniques and by means of multiple-criterion decision-making. Given the multiple goals in planning for NAJA management succession, multiple-objective decision-making models were used, thereby selecting a model which would be solved via GP ideal planning approach. Research method is descriptive-analytical based on the content, and is practical in terms of nature. Results suggest that the multiple-criterion model along with the GP ideal planning approach is a suitable model for making plans for management succession in the area in question due to capability of problem solving and achieving results.

    Keywords: Middle Managers in NAJA, Managers’ Succession Planning, Mathematical Model for Managers’ Succession, Managers’ Merit, Naja
  • Seyyed Nasrollah Sadati Pages 145-174
    Since the limits of modern society allow a small number of citizens to reside, public media have changed into major institutions of the general and supervisory areas. In the structure of constitutional law and laws of the Islamic Republic of Iran, organs and systems play an important role in controlling efficiency of officials and preventing their perversions and abuses. In this respect, media are regarded as a group of efficient means in this area, which supervise ruling on people’s behalf and as their representatives. This article principally aims to examine the role of audio-visual media in public supervision. In this study, carried out by means of documentation method, functions of the press and audio-visual media in public supervision are first examined once supervision has been defined and its types are clarified. Media systems and public supervision and their role in developing public supervision are among the issues discussed in this article.
    Keywords: Supervision, Media, Public Supervision, Religious Rule, Audio-Visual Media